utorok 10. mája 2011

NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK AKO VYZERÁ / MADAM

10.
Ten ples býval každý rok. A vždy sa naň tešila. Milovala tanec a zábavu. A dvorenie. Ten úžasný pocit, keď niekto lichotí. A stúpa adrenalín, a endorfíny. Ovšem ,nesmel to byť vlastný manžel.
Ako vždy, začala s prípravami dostatočne dopredu. Už dlhé roky bola matkou plesu, a mala svoje skúsenosti. Vlastne nie matka,kráľovná.
Muž bol významným bankérom: Vlastnil okrem toho sieť firiem,a nejaké nemovitosti. Tykal si s najvyššou honoráciou a špičkami, čo niečo znamenali v biznise. A ona ho vždy spoločensky reprezentovala. Už dávno si zvykla na úzkostlivé a obdivné pohľady podriadených. Jeho podriadených,lebo všetci vedeli,kto je. Kade prešla,tam sa nedýchalo.
Nedýchalo,že niečo povie. Teda manželovi, samozrejme.
Vždy jej splnil každé želanie. Obratom ruky. Fakt je,že chcel mať pokoj, a aspoň chvíľu byť
bez jej výstrelkov. Rozvod nehrozil. V živote by ho nikto nikdy neprinútil,aby sa rozlúčil s tučným kontom podľa predmanželskej zmluvy,čo uzavreli pred sobášom. Zlatý PAPA,že ju
vtedy k tomu dokopal.
Kedysi ho milovala. A kedysi bolo kedysi. Strieborné pramene vo vlasoch, orlí nos, ešte stále dobrá postava. Osobný tréner,kaderníčka,masérka, všetky obleky šité u Armaniho, alebo kde,
na to mal svoj managment. Tak ako ona svoj. No a niekedy nejaká sekretárka. No daj sa mi svete! Poznala všetky. Vlastne bola rada, že chodí na tie “konferencie“. Potom býval obzvlášť
milý, a prezentoval to darčekmi.
Raz prišiel anonymný list:
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ
a boli tam fotky z nejakého hotela. On,a nejaká blondína. Aspoň,že sa podobá na mňa, pomyslela si, a fotky schovala do trezoru s osobným kódom. Možno sa zídu,keby bolo treba.
Fakt
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ
uvažovala nad svojím manželom. Už roky boli známi ako najdokonalejší pár smotánky. Mužove zajačiky tolerovala, a neurážalo ju to. Bola to daň za prepych a moc. Chápala ho.
Od istého času, vlastne hneď od začiatku ich vzťahu si vynútila rovnoprávnosť. To nebolo jej
šarmom,ale peniazmi jej otca. A vedeli to obaja.
Mala vlastný časopis a špeciálnu rubriku, čo pomenovala podľa toho smiešneho anonymu, nech vidí, ako strašne veľa si z toho robí,a čo to kedy ovplyvnilo,HA!
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ
Boli tam tie najdrahšie kreácie jedál, modely šiat,ale iba raz a dosť, šperky a komplet každodenné vybavenie pre dámu na úrovni.
Jej managment to zostavoval tak,že okrem nej si tie kolekcie mohlo dovoliť iba pár žien z najvyššej spoločnosti. Udávala tón, a nezaprela, že dlhé roky robila v modelingu.
Doteraz mala jednu izbu zariadenú rekvizitami z tých čias. Fotky,katalógy,oblečenie. Všetko
rozložené a usporiadané,tak ako kedysi. Síce to už vyšlo z módy, ale bola to jej svetyňa.
Lebo ono to už naozaj vyšlo z módy.
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ
vravela si každý deň, keď sa pozerala do zrkadla. Lenže bolo. Niektoré veci sa úplne stopnúť
nedajú. Vek. Mala cez 60. Každé ráno sa ubezpečovala, že vyzerá o 20 rokov mladšie. Alebo aj o 30. Že tie 4 plastické operácie urobili svoje. Že ten krém,nehanebne drahý aj na jej pomery účinkuje. Že vrásky na rukách vlastne skoro vobec nie je vidno. Veľa spáva, a to predsa omladzuje. Pije iba vodu z Mŕtveho mora,a tá je zázračná. Užíva homeopatiká, a vitamíny a vlastne úplne všetko,čo kedy niekto niekde spomenul,že by mohlo pomocť a zastaviť to. Stárnutie.
Dve hodiny trvalo každé ráno,kým zvládla všetky tortúry, a opustila apartmán. Ten rituál ju presvedčil, že vyzerá lepšie,ako hocikto iný. Teda hlavne ženy.
Preto vo svojom okolí žiadne nezniesla. Ani staré,ani mladé,nijaké. Jej zamestnanci,čiže
osobný managment boli iba muži. A vyberali sa podľa CASTINGU. Jednoznačne do 30 rokov, štíhli a vysokí, a znalosť aspoň 3 jazykov. A aktívne,samozrejme! Ďalej bolo treba vedieť šoférovať, robiť na počítači, mať nejakú strednú školu, a pravidelne športovať.
Pokiaľ bol niekto moc sympatický,a zaostával v niektorej disciplíne,tak dostal skušobnú lehotu,aby si znalosti osvojil.
A hlavne,hlavne bolo treba vedieť,ako sa treba správať. Všetko,čo kedy povedala,alebo urobila bolo správne. Kritika neexistovala. Existoval iba obdiv a zbožňovanie. Vždy. Boli
zakázané akékoľvek zmienky,ktoré by to spochybňovali,a už vobec nie o prednostiach iných
žien. To znamenalo rovno vyhadzov. Výhody,no tak štedrá zvykla byť. Oni neboli milenci. Oni boli profesionálni ctitelia,plus prevádzkovali všetko,čo potrebovala.
Stačí. Zavrela dvere na svetyni,a sadla si k počítaču.
Rozposlala hromadne pozvánky na ten ples. Prídu aj poštou,ale niektoré veci robila na počítači celkom rada. Hlavne tie jednoduché.
Na všetko ostatné mala ľudí. Načo by potrebovala niečo vedieť. Okrem toho,že je mladá a krásna,a má hordy ctiteľov.
Pozrela si reklamy, ponuky, žiadosti o sponzoring. A prišli prvé odpovede. Poctivo si ich zaškrtávala v zozname. Zatiaľ všetci pozvanie prijali. Bola to hlavná udalosť sezóny.
Otvorila posledný MAIL:
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ
Milujem ťa, a už dlho. Prídem na ples.
Podpis: EDWARD
EDWARD! Kto do pekla je EDWARD? Je pravda,že nejaké avantgardy boli,ale to bolo dávno,a nič vážne. Ale EDWARD medzi nimi nebol. Určite. Divné meno. Stiahla si jeho
mailovú adresu,a zavolala na sekretariát:“Okamžite ma spojte s „informačným“Službu mal zrovna jeden z najlepších „expertov“. Niekto by to nazval hacker,ale od toho to malo ďaleko.
Oni iba chránili „MADAM“,nič viac.
Poslala mu adresu,s tým,že chce všetko zistiť. Všetko o EDWARDOVI. A že včera už bolo neskoro. Hneď. Pozvánky boli pre 300 vplyvných ľudí,alebo ich priateľov. Kto by si to pamatal!
Sľúbila mu týždeň dovolenky na účet firmy,keď to bude do dvoch hodín. A bolo. Do hodiny mala na stole fotky. Nejaká rodovo významná rodina. Zamestnanec jej muža. A asi o 30 rokov mladší.,ako ona. Zajačik! Žeby bol taký vypočítavý? Vyzeral,ako jej syn. Teda,keby
nejakého mala. A pekný syn. Chvíľu sa rozhodovala. A prečo nie? Prečo by sa nemohol zaľúbiť do šéfovej manželky?
Ráno si vzala šoféra a limuzínu na celý deň. 5 hodín v kozmetickom a skrášľovacom salóne.
A ďalších 5 v sieti svojich obchodov. Cítila sa ako PRETTY WOMAN,keď prišla domov.
Večer oznámila manželovi,ktorý si samozrejme žiadnu zmenu na nej nevšimol,že nakúpila katalógy. A ona a team špecialistov zajtra navštívia jeho podnik. A budú sa meniť koberce a ďalšie dekoratívne doplnky,lebo je to ošumelé a nemoderné. A spraví si z toho reklamný katalóg, takže si to bude financovať sama, lebo z toho budú nové kolekcie a trendy.
Usúdil, že je to jeden z jej výstrelkov,ako vtedy ,keď sa vo všetkých aulách robili fontány.
A tým to z jeho strany končilo.
Najviac dekorácii a zmien bolo treba previesť na poschodí,kde pracoval EDWARD. Mala dosť času si ho obhliadnuť. A vedel sa ovládať. Ničím nedal najavo,že vie,o čo ide. A cenila si to,niekoho tak diskrétneho ešte nepoznala.
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ
bolo na jej vizitke, čo mu oficiálne podala spolu s pozvánkou na ples. Usmial sa, a poďakoval.
Na ten ples sa tešila. Ešte nikdy nebolo všetko tak perfektne urobené. A žiarila. Viac ako všetky umelé diamanty, čo mala na sebe. Keď slávnostne otvorila ples, jej muž zdvihol pohár na prípitok. Ako vždy predniesol plamenný prejav s víziou o lepšej budúcnosti. A potom ohlásil prekvapenie večera: Slávnostné zásnuby! Jeho nevlastnej netere DENISY a
jedného zo šéfov oddelení. Ako darček jej venoval jednu firmu, z rozsiahlej siete,a jeho menoval riaditeľom.
Samozrejme,že sľúbila DENISE,že jej to pomože rozbehnúť. A keď gratulovala EDWARDOVI k snúbenici,a firme,pobozkal jej ruku,a veľmi ticho povedal
NEMUSÍ BYŤ VŠETKO TAK,AKO VYZERÁ

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára